RACESTANDARD

 

Udseende

En picard er en middelstor hund med et rustikt og originalt udseende. Det er en elegant, muskuløs og kraftfuld hund at se på. Kendetegnene er de store opretstående ører samt det griffonagtige hoved med skæg og buskede øjenbryn. Disse må dog ikke hænge og skygge for synet. Udtrykket er intelligent og årvågent. Hanhundene er ca. 60-65 cm høje og vejer omkring 30-34 kg. Tæverne er ca. 55-60 cm høje og vejer fra ca. 24 kg - 28 kg.                                                                                                                                                       Pelsen er 5-6 cm. lang og let strid. Den kræver ingen særlig pelspleje, blot børstes igennem når man synes det er tiltrængt. Picarden fælder ikke særligt meget, den har ikke de typiske fælde-perioder, som mange andre hunderacer. Farverne varierer en del fra forskellige grå, grå-brune nuancer til lys eller mørk fawn. Pelsen må ikke være hvid, sort eller "harlekin-farvet".

Egenskaber

Picarden er oprindelig hyrdehund, en vogtende hyrdehund som dog også kan bruges til at samle og drive fårene. Flere steder i Frankrig benyttes den stadig som hyrdehund. Det er en meget selvstændig tænkende og arbejdende hund, der ikke holder af alt for mange ens gentagelser, den skal kunne se et formål med det den laver! Det er derfor en hund der kræver nye udfordringer og afvekslende træning. Dette stiller krav til føreren, men forstår man dette har man en hund der er med på "det værste". I sit hjemland anvendes picarden til forsvars- og politihundearbejde. Den bruges også som vagt- og redningshund. Den har et medfødt talent for sporarbejde og den vinder også mere og mere ind på agilitybanerne, da det er en meget hurtig og smidig hund.

Temperament

Picarden er en fantastisk familiehund, som har et roligt temperament. Den er af natur vagtsom og beskyttende og skal nok fortælle hvis der kommer nogen. Den er ikke specielt kontaktsøgende overfor fremmede, men har den først konstateret at det er nogen der skal være der, tager den ikke videre notits af dem. Den glemmer heller ikke sådan lige, hvis den har "godkendt" en person tidligere. Kendetegnende for picarden er også, at den indenfor hjemmet er meget rolig og afslappet mens den udenfor sprudler af energi og livslyst. Den elsker at komme med på ture og skal helst have mulighed for at løbe frit rundt dagligt. Er der mulighed for en svømmetur, holder en picard sig ikke tilbage! Generelt fungerer en picard godt sammen med andre hunde og dyr, og vokser den op med jævnlig kontakt til børn er der heller ingen problemer med dem.